Mala škola arhitekture


Prostor.i.ja – Mala škola arhitekture je višegodišnji odgojno-obrazovni projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima. Radionice zajedno realiziraju učitelji  likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Dosada je održano više od 80 radionica sa više od 1000 učenika.


prostorni crtez prijeposlije

Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. Aktivnosti su se odvijale u Društvu arhitekata Zagreba, osnovnim školama Šestine, A. Cesarec, J. J. Strossmayer, Tin Ujević, Trnsko, na zagrebačkim ulicama, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, u Školici Muzeja suvremene umjetnosti organizirala u sklopu aktualne izložbe Josipa Vanište ‘Ukidanje retrospektive’ te u mnogim drugim prostorima.

Suradnja učitelja likovne kulture i arhitekata nastala je prepoznavanjem potrebe za upoznavanjem mladih s ovim sadržajima od najranije dobi. Naime, sadržaji s područja arhitekture i urbaniznizma nisu adekvatno zastupljeni u općem obrazovanju te se kod mladih ne razvijaju osnovne kompetencije koje će im omogućiti kvalitetan život u neposrednoj životnoj okolini i, što je još važnije, kompetencije za oblikovanje te okoline. U širem društvenom kontekstu posljedice su vidljive u negativnom odnosu prema urbanom i arhitektonskom naslijeđu, zagađenju urbanog prostora lošom arhitekturom, nerazumijevanju investitora za porebama lokalnih zajednica itd.

Kroz igru i praktičan rad učenici pronalaze odgovore na pitanja: kako čovjekove potrebe određuju izgled prostora u kojem boravi i obratno, kakva je povezanost oblika, materijala i funkcije u arhitekturi, kojim materijalima gradimo i koje su njihove konstruktivne mogućnosti, koja je uloga svjetlosti u oblikovanju prostora, što je to urbani prostor i kako ga koristimo, koja je naša uloga u očuvanju kulturne baštine i sl.  Dio sadržaja je usmjeren na neposredno okruženje u kojem učenici borave; grad, kvart, škola. Na taj se način mlade želi potaknuti da stvaraju aktivan stav prema urbanom okruženju, kulturnoj i arhitektonskoj baštini te svjesno sudjeluju u njenom očuvanju.

Jedan je od ciljeva Male škole arhitekture uključiti što više učenika u ovaj projekt i ostvariti kvalitetnu suradnju između arhitekata, edukatora i škola. Namjera je da ovakav oblik rada s djecom stvori preduvjete za kvalitetno vizualno obrazovanje te da radionice posluže kao pilot-projekti mogućih aktivnosti u okviru nastave likovne/vizualne kulture, izbornih ili slobodnih aktivnosti.

Projekt zajedno provode Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i NoThing productions.

Pokrenule su ga Gordana Košćec, Davorka Perić, Aneta Mudronja Pletenac i Mia Roth-Čerina nakon akcije „DA TI NACRTAM?!“ održane u proljeće 2010., a s vremenom su im se priključile Jelena Perić Bulaja,  Ida Loher i Jelena Bračun Filipović.  Od početka projekta u radionice se organizirano uključuju i osnovne škole, a u školskoj godini 2012./13. ciklus radionica započeo je samostalno u četiri zagrebačke osnovne škole.

Do sada su se u osmišljavanju i provedbi projektu pridružili Archisquad, Luka Korlaet, David Kabalin, Neda Cilinger, sekcija Djeca i arhitektura Istarskog društva arhitekata i Pulska grupa, Ida Loher, Jurana Linarić, Dubravka Kosier Čakarun, Ksenija Bajić, Milena Medvešek, Sanja Canjek Androić, Anita Sminderovac, Martina Stjepandić, Tamara Vidović, Ivan Zloušić, Ena Tadej, Nikolina Punjek, Petra Biskup, Monika Milić, Tina Rukavina, Nina Anić, Tasnim Zin, Vlatka Žunec, Ida Lisičak, Andrej Vuk i Tihana Cizelj, a kroz radionice je prošlo tristotinjak djece okupljenih bilo javnim pozivom ili organiziranim sudjelovanjem zagrebačkih osnovnih škola Šestine, J. J. Strossmayera, A. Cesarca, Petra Zrinskog, Pavleka Miškine, Tina Ujevića, SUVAG i Trnsko.

 

Rezultati projekta su izloženi na dvama izložbama:

2013. u Muzeju suvremene umjetnosti 

2015. u Galeriji Oris

Opis radionica održanih u DAZ-u od 2010. do 2012. pogledajte na linku.